PIAGAM DAN OBJEKTIF

PIAGAM PELANGGAN
MASJID DAERAH
SEBERANG PERAI UTARA
               Kami berjanji akan berusaha untuk menjadikan Masjid Daerah Seberang Perai Utara sebagai sebuah institusi yang unggul dalam segenap aspek mematuhi undang-undang dan arahan-arahan berkaitan dengan kewangan, pentadbiran dan integriti seperti berikut:
 
1.   Menyediakan tempat ibadah yang selesa dari aspek kebersihan dan keselamatan untuk para jemaah.

2.   Merancang dan meyediakan program peningkatan ilmu dan pengimarahan Masjid seperti Kelas Pengajian, Forum, Ceramah, Sambutan Hari-hari Kebesaran Islam dan urusan rasmi negara.

3.   Meningkatkan mutu pentadbiran dan sumber kewangan yang diperolehi melalui sumbangan orang ramai dan dimasukkan ke dalam Akaun Tabung Masjid.

5.   Menjadikan Masjid Daerah Seberang Perai Utara sebagai pusat silaturrahim dan menerima kehadiran para jemaah dan para pelawat dengan mesra.

6.   Memastikan azan akan berkumandang setiap kali masuk waktu solat dan memastikan Imam dan Bilal sentiasa bersedia untuk menunaikan solat berjemaah serta berusaha menarik minat para jemaah untuk bersolat di masjid.

7.   Mewujudkan hubungan dua hala dengan mana-mana badan kerajaan, swasta dan NGO dalam melaksanakan program-program secara kerjasama.

8.   Menyediakan kelengkapan pengurusan jenazah di kawasan Masjid Daerah SPU dan di luar kawasan dengan syarat-syarat yang ditetapkan.

9.   Menyediakan kemudahan Dewan Pernikahan kepada penduduk Islam di kawasan Masjid Daerah SPU dan luar kawasan dengan syarat-syarat tertentu.